SR | EN

Trg Novigrad

Novigrad, Hrvatska

2014.

1
2
3
4
5
6
7
8
namena:
javni prostor
Veliki trg i Park Novigradske biskupije u Novigradu
površina objekta:
9000 m2
lokacija:
Novigrad, Hrvatska
investitor:
Grad Novigrad
vrsta usluge:
Idejno rešenje
godina projektovanja:
2014
Zajednici u kojoj je prisutna snažna tradicija ribarstva, poljoprivrede i malog poduzetništva,
gradski prostor treba pružiti okvir za okupljanje, razmjenu iskustava, usluga i dobara, proslave zajedničkih praznika i postignuća, druženje, razmjenu energije i raspoloženja.
Grad za to nudi ulice, trgove, tržnice, parkove, luku, obalu, molove ... odnosno javne prostore čije su dimenzije i koncentriranost odraz veličine zajednice koja ga nastanjuje, te područje koje prema njemu gravitira.
Novigrad-Cittanova sa sačuvanom srednjovjekovnom urbanom strukturom i povijesnom slojevitošću, kao i vrijednošću starih stabala pinjola u Parku Novigradske biskupije, te drugim javnim dvorištima, čini jedinstven okvir za aktivnosti svojih mještana i posjetioca.
Doživljava se kao topao, ugodan, mali primorski grad i ta skladna mjera prema čovjeku i dostupnost svakog kuta povijesne jezgre, dinamika promjene scena urbanog pejzaža za šetača i stalna iznenađenja, konstantno ispreplitanje urbanog i obale, izloženog javnog prostora i intimnih kutaka ... prepoznati su kao kvaliteta na koji se svaka daljnja urbana obnova i uređenje mora nadovezati.
Težnja zajednice za razvojem održivog turizma u kontekstu bogate kulturne i prirodne baštine, doprinosi da se grad visoke urbane vrijednosti koristi kao atraktivna scena za odvijanje društvenih, vjerskih i kulturnih manifestacija, pa se takve tendencije jednako vrijedno moraju poštivati kao polazne osnove za daljnji razvoj.
Upravo ravnoteža između prirodnog okruženja, povijesne urbanističko-arhitektonske strukture grada i suvremenih socijalnih, društvenih i duhovnih potreba svih korisnika, čini okosnicu intervencije u delikatnom predmetnom području, koje treba biti okvir za kvalitetan, sadržajan i kreativan boravak na otvorenom javnom gradskom prostoru.
opis